Get the monthly Current Affairs questions and answers (Based on recent Three Months' Current Affairs) on our website. These questions are updated by our specialists and are useful for all competitive tests such as UPSC, SSC, IAS, Railway-RRB, UPPSC, and Other State Government and Central Jobs/Exams.
01. Promote camel racing
02. Reverse camel population decline and support livelihoods
03. Export camel products internationally
04. Build camel theme parks
01. ऊँट दौड़ को बढ़ावा देना
02. ऊँटों की संख्या में गिरावट रोकना और जीवनोपार्जन समर्थन करना
03. ऊँट उत्पादों का अंतर्राष्ट्रीय निर्यात करना
04. ऊँट थीम पार्क बनाना
01. PM-KISAN
02. Skill India Mission
03. PM-SETU
04. Start-up India
01. पीएम-किसान
02. स्किल इंडिया मिशन
03. पीएम-सेतु
04. स्टार्ट-अप इंडिया
01. India and Japan
02. India and United Kingdom
03. India and USA
04. India and Australia
01. भारत और जापान
02. भारत और यूनाइटेड किंगडम
03. भारत और अमेरिका
04. भारत और ऑस्ट्रेलिया
01. Indonesia
02. Australia
03. Japan
04. Philippines
01. इंडोनेशिया
02. ऑस्ट्रेलिया
03. जापान
04. फिलीपींस
01. Jaipur
02. Udaipur
03. Alwar
04. Jodhpur
01. जयपुर
02. उदयपुर
03. अलवर
04. जोधपुर
01. James Watson, Francis Crick, Rosalind Franklin
02. Mary E. Brunkow, Fred Ramsdell, Shimon Sakaguchi
03. Albert Einstein, Niels Bohr, Marie Curie
04. Katalin Karikó, Drew Weissman, Jennifer Doudna
01. जेम्स वाटसन, फ्रांसिस क्रिक, रोसलिंड फ्रैंकलिन
02. मेरी ई. ब्रनको, फ्रेड राम्सडेल, शिमोन सकागुची
03. अल्बर्ट आइंस्टीन, नील्स बोहर, मैरी क्यूरी
04. कटालिन कारिको, ड्र्यू वीसमैन, जेनिफर डौडना
01. October 5
02. October 6
03. October 7
04. October 8
01. 5 अक्टूबर
02. 6 अक्टूबर
03. 7 अक्टूबर
04. 8 अक्टूबर
01. 1947
02. 1950
03. 1965
04. 1975
01. 1947
02. 1950
03. 1965
04. 1975
01. New Delhi
02. Mumbai
03. Bengaluru
04. Hyderabad
01. नई दिल्ली
02. मुंबई
03. बेंगलुरु
04. हैदराबाद
01. Wildlife Conservation and Development
02. Human–Wildlife Coexistence
03. Save Forests, Save Wildlife
04. Biodiversity for Sustainable Future
01. वन्यजीव संरक्षण और विकास
02. मनुष्य–वन्यजीव सहअस्तित्व
03. जंगल बचाओ, वन्यजीव बचाओ
04. सतत भविष्य के लिए जैव विविधता